Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Και τελικά πέρασες..!

Μετά από μια χρονιά γεμάτη άγχη και πιέσεις, φροντιστήρια και ατελείωτες ώρες διαβάσματος, ήρθε η επιβράβευση με την εισαγωγή σου στο ελληνικό πανεπιστήμιο,
σε ένα χώρο που οι ανησυχίες και τα ενδιαφέροντά σου βρίσκουν συνομιλητές! Η φοιτητική σου ζωή αρχίζει και σίγουρα αυτά που θα σε απασχολούν και θα συζητάς με τους συναδέλφους σου δε θα αφορούν μονάχα τα μαθήματα της σχολής. Μέσα στο φοιτητικό σου σύλλογο, θα αναμετρηθείς και με άλλα ερωτήματα. Ερωτήματα που αφορούν για παράδειγμα την καθημερινότητα μας στη σχολή, τις σχέσεις μας με τους καθηγητές, το πώς θέλουμε το σύλλογό μας, ακόμα και το πώς θέλουμε το πτυχίο μας και τον τρόπο που θα δουλεύουμε κ θα ζουμε στη συνέχεια.

Η στιγμή στην οποία μπαίνεις στο πανεπιστήμιο ίσως είναι από τις πιο κρίσιμες, για την ανώτατη εκπαίδευση αλλά και γενικά για την κοινωνία...Σίγουρα θα παρατήρησες οτι οι εγγραφές πραγματοποιούνται εν μεσω κατάληψης της σχολής και μάλλον θα αναρωτήθηκες για ποιο λόγο ακριβώς συμβαίνει αυτό...

Καλως ηρθες...σε μερες παράξενες...
Ενάμιση χρόνο μετά την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ συνεχίζεται η ολοκληρωτική επίθεση      του ΠΑΣΟΚ στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Από τις πρώτες κιόλας μέρες της διακυβέρνησης του, το ΠΑΣΟΚ ήρθε σε πλήρη αντιπαράθεση με τις προεκλογικές του δεσμέυσεις φέρνοντας τον χειρότερο προυπολογισμό των τελευταιών χρόνων (περικοπές δαπανών σε υγεία, παιδεία, κλπ).

Οι ‘’σοσιαΛΗΣΤΕΣ’’ του ΠΑΣΟΚ…
Χρησιμοποιώντας ως άλλοθι το υψηλό χρέος κι ελλειμα προχώρησε σε μια ιστορικών διαστάσεων επίθεση σε δικαιώμτα και κεκτημένα χρόνων του λαικού κινήματος. Η μείωση των μισθών (περικοπή του 13ου κ 14ου μισθού), η συνεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ, οι αντιδραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό (αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, μείωση συνταξεων και κυριώς η λειτουργία του με ανταποδοτικά κριτήρια) και το φορολογικο, η αύξηση του ορίου των απολύσεων αποτέλεσαν τα κύρια χαρακτηριστικά της παραπάνω επίθεσης. Μιας επίθεσης που στόχο έχει να εξαθλιώσει το βιοτικό μας επίπεδο υπό τη νομιμότητα του χρέους και νε εξαλείψει κάθε περιθώριο αντίστασης και διεκδίκησης.
Απέναντι σ’ αυτό η απάντηση του λαϊκού κινήματος ήταν ιδιαίτερα οξυμένη. Από τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης τα μέτωπα που άνοιγαν ηταν πολλά. Από το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ και τους αγωνες των κατοίκων της Κερατές, μεχρι τις κινητοποιήσεις από πολλούς κλάδους (απεργίες λιμενεργατών, εκπαιδευτικών, αγροτών, οδηγών ταξί κλπ) με αποκορύφωμα μεγαλειώδεις πανελλαδικές απεργίες. Το γεγονός που συμπύκνωσε την αγανάκτηση όλων των πληττόμενων κομματιών της κοινωνίας είναι το κίνημα των πλατειών, η επιμονη του κόσμου στο δρόμο απέναντι στη βιαιη καταστολή των ΜΑΤ.. Ένα κίνημα που έβγαλε μπροστά το λαικό παράγοντα και ενέπνευσε για διαρκή αγώνα με προοπτικές νίκης..

Και από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να λείπει η επίθεση στην εκπαίδευση...


Η διαδικασία της σταδιακής απαξίωσης του δημοσιου κ δωρεάν παν/μιου και οι προσπάθειες για την πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης εχουν ξεκινήσει εδώ κ χρόνια.
Το εκάστοτε υπυργείο παιδείας διαμορφώνει νομοσχέδια που θα υποτάσσουν τα ιδρύματα στις ευρωπαικές κατευθύνσεις όπως αυτές έχουν οριστεί από τις συνόδους της Πράγα κ Μπολόνια. Στο σήμερα η διαδικασία αυτή φτάνει στο αποκορύφωμά της με την υπ.Διαμαντοπούλου και τη συμμαχία ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΛΑΟΣ ΔΗΣΥ, που θελουν να ξεμπερδευουν με τη νεολαια, να ψηφίζει μέσα στο καλοκαίρι κ με την απουσία των φοιτητών το νομο πλαίσιο.


Τσάκισμα των πτυχίων και διάλυση της εργασιακής προοπτικής:
Τη θέση του πτυχίου παίρνει ο ατομικός φάκελος «προσόντων» στον οποιον θα συγκεντρωνουμε πιστωτικές μοναδες απο καθε κύκλο σπουδων, με στόχο την κατάργηση της συλλογικής κατοχύρωσης των αποφοίτων και άρα την αποδυνάμωση της δυνατότητάς τους να διεκδικούν συλλογικά. Έτσι οδηγούνται στην ατομική διαπραγμάτευση με τον εργοδότη. ο. Τέλος με το νόμο – πλαίσιο αναγνωρίζονται επί της ουσίας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης
 Ένταση επιχειρηματικής και ανταποδοτικής λειτουργίας
Ο νέος νόμος αλλάζει ριζικά το καθεστώς χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Μειώνει ριζικά το ποσοστό της απευθείας κρατικής χρηματοδότησης, κλείνει και συγχωνεύει δεκάδες σχολές, και συνδέει το υπόλοιπο με τη διαδικασία της αξιολόγησης. Με την απειλή της περικοπής της χρηματοδότησης μεθοδεύεται η πλήρης ευθυγράμμιση των ιδρυμάτων με τις επιδιώξεις της αγοράς. Θεσπίζονται δίδακτρα, επέρχεται ριζική περικοπή των συγγραμμάτων, κλείνουν οι εστίες και εισάγεται η έννοια του φοιτητικού δανείου. Παράλληλα εισάγεται το συμβούλιο διοίκησης του ιδρύματος από«εξωπανεπιστημιακούς» με διπλό στόχο: α) τη διοίκηση αυτού του «νέου πανεπιστημίου» με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και β) την αυταρχική θωράκιση του πανεπιστημίου από τις φοιτητικές διεκδικήσεις, καθώς αποκόβει τους φοιτητές από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών - Τσάκισμα κάθε φοιτητικού δικαιώματος
Βασική επιδίωξη για το «νέο» πανεπιστήμιο είναι η πειθάρχηση της φοιτητικής νεολαίας, που αποτελεί τον πυροδότη κινημάτων. Αυτό έρχεται τόσο με την εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών μας(προαπαιτούμενα, αλυσίδες μαθημάτων, υποχρεωτικές  παρακολουθήσεις)όσο και με τις διαγραφές φοιτητών σε ν+2 χρόνια, έτσι ώστε ο φοιτητής να μαθαίνει, μέσα από τη φοιτητική του ζωή, να υπακούει στον από πάνω του και να μην διεκδικεί τα αυτονόητα δικαιώματα στη ζωή του, όπως ακριβώς θέλουν να είναι ο σύγχρονος πειθήνιος εργαζόμενος στα χρόνια της κρίσης.
Κατάργηση κάθε δημοκρατικής κατάκτησης εντός των πανεπιστημίων
Οριστική κατάργηση του Ασύλου. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια χτυπήματος κάθε φωνής αμφισβήτησης που γεννιέται εντός των πανεπιστημίων, αλλά και συνολικά της κοινωνίας. Η κατάργηση του ασύλου, επί της ουσίας  αποτελεί ευθεία κατάργηση των αγώνων της μεταπολίτευσης, των πιο χρυσών σελίδων της σύγχρονης ιστορίας της ελληνικής κοινωνίας. Το πανεπιστημιο αποτελούσε ανεκαθεν εφαλτηριο κοινωνικων αγώνων, οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να οργανωθούν και να παλεψουν απέναντι στην εκάστοτε πολιτική που τους έπληττε.Στα χρόνια της κρίσης είναι προφανές οτι πρέπει να ξεμπερδεύουν με τους σπασμένους κρίκους
Εν τέλει το νέο πανεπιστήμιο που μας ετοιμάζει ο νόμος – πλαίσιο της Διαμαντοπούλου γυρνά δεκαετίες πίσω το ρολόι της δημοκρατίας και θα είναι το πανεπιστήμιο της αγοράς. Το πανεπιστήμιο του νέου μοντέλου εργαζομένου, του εργαζόμενου της κρίσης, που θα είναι ευέλικτος, πειθήνιος, χωρίς δικαίωμα συλλογικών διεκδικήσεων, ή ακόμα χειρότερα άνεργος.

Και γυρνάμε στην αρχική ερώτηση.. Γιατί τη στιγμή που γράφεσαι το Πάντειο τελεί υπό κατάληψη?

Για αρχή ας πούμε λίγα πράγματα για τον σύλλογό μας. Το Πάντειο Πανεπιστήμιο ίσως για τους γονείς μας κ τους παλιότερους να είναι ένα ίδρυμα με όνομα, κύρος κ ισχύ. Τα πραγματα άλλαξαν... Σήμερα η σχολή μας απαρτίζεται από 9 διαφορετικά τμήματα που αποτελούν διασπάσεις αλλοτε ενιαίων τμημάτων. Πλήρως διασπασμένα πτυχία και ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα. Το ίδρυμα πλήτετται χρόνια από την υποχρηματοδότηση, κ αυτό το διακρίνουμε από την ανεπάρκεια αιθουσών μέχρι κ την κατάργηση της χρηματοδότησης για την έρευνα του παν/μιου. Και μέσα σε όλα αυτά ο σύλλογος τόσα χρόνια δεν καταφέρνει να πραγματοποιεί Γενικές Συνελεύσεις, το ανώτατο κ πιο αμεσοδημοκρατικό όργανο των φοιτητών, που τους δίνει τη δινατότητα να συζητήσουν, να οργανωθούν κ να αντιμετωπίσουν συλλλογικά τα προβλήματά τους. Με την πλήρη ευθύνη των καθεστωτικών παρατάξεων.Η ΔΑΠ κ ΠΑΣΠ που αυτη τη στιγμή είναι τόσο προθυμοι να σε βοηθησουν στην εγγραφή σου ποτέ δεν έχουν δείξει αντίστοιχη διάθεση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος. Αντίθετα εναρμονίζονται πλήρως με τις διαδικασίες της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Ας ρίξουμε μια ματιά στο “Παιδεια 2020” της ΔΑΠ που μιλά για ιδρυση ιδιωτικών παν/ων κ την κατάργηση του ασύλου.Παράλληλα η ΠΑΣΠ κ ενώ προσπαθεί να διατηρήσει αγωνιστικό προσωπείο, εχει παρει ηδη επίσημη απόφαση στα ΤΕΙ υπέρ του νόμου.
Ισως όλα υτά να φαίνονται αρκετά απαισιόδοξα για το καλωσόρισμά σου, αλλά πάντα υπάρχει κ η “ευχάριστη” πλευρά

Οι φοιτητές απαντούν......

Οι φοιτητές του Παντείου λοιπόν, μετά από χρόνια αδράνειας που επέβαλλαν οι καθεστωτικές παρατάξεις, ορθώνουμε την εναντίωση μας απέναντι σε ένα νόμο που καταργεί τη δημόσια κ δωρεάν παιδεία, που διαλύει τα πτυχία μας, που μας βάζει να πληρώνουμε δίδακτρα, που κλείνει τα τμήματά μας! Παίρνουμε αγωνιστικές αποφάσεις και βρισκόμαστε στο δρόμο, με ολους τους συμφοιτητές μας από τις εκατοντάδες καταλήψεις που πραγματοποιούνται πανελλαδικά!Βρισκόμαστε εδώ, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της, ΝΔ και ΛΑΟΣ, όπως και το μαύρο μέτωπο ΕΕ και ΔΝΤ, θα μας βρει απέναντι τους στο πλαι ολόκληρης της κοινωνίας.. Βρισκόμαστε εδώ, μαζί με όλο τον αγωνιζόμενο λαό, και δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε για την ανατροπή του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αντιλαϊκή πολιτική. Βρισκόμαστε εδώ, δείχνοντας ότι η συναίνεση των κομμάτων εξουσίας, αυτών που οδήγησαν το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, δεν εκφράζει την κοινωνική πλειοψηφία, που εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκεται στους δρόμους και τις πλατείες. Καλωσήρθες λοιπόν στο ελληνικό πανεπιστήμιο που αγωνίζεται για την υπεράσπισή του, καλωσήρθες στο δρόμο του συλλογικού αγώνα και οχι του ατομικού επιβιωτισμού.

Με συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις!

Η επίθεση που δέχεται η εκπαίδευση είναι ίσως η πιο σκληρή στην ιστορία της, οι φοιτητές όμως μέσα από τους αγώνες τους έχουν βρεί και έχουν δείξει τον τρόπο να αγωνίζονται και να νικόυν! Από τους αγώνες που έδωσε η γενιά της χούντας , μέχρι κ την αναθεώρηση του άρθρου 16, το φοιτητικό κίνημα βάζει τέλος στα σχέδια κάθε κυβέρνησης και του υπουργείου μέσα από συνελεύσεις,καταλήψεις, διαδηλώσεις! Ειμαστε εδώ και βάζουμε οι ίδιοι λουκέτο στις σχολές μας, μεχρι να ανατραπεί ο νόμος που βάζει λουκέτο στο ελληνικό πανεπιστήμιο, στα επαγγελματικά μας δικαιώματα,στις ζωές μας! Με ζωντανές καταλήψεις, προγράμματα εξώστρεφων δράσεων σε όλη την κοινωνία, εκδηλώσεις κ συζητήσεις!

Γιατι το μέλλον που μας ετοιμάζουν δεν μας χωράει!

Και λιγα λόγια για μας...Τι είναι η ΑΝΑ.Σ.Α Ε.Α.Α.Κ.;

Το σχήμα της ΑΝΑ.Σ.Α στο Πάντειο ανέκαθεν αγωνιζόταν ενάντια στις προσπάθειες της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, για την βελτίωση της φοιτητικής καθημερινότητας και απέναντι στις καθηγητικές αυθαιρεσίες μέχρι την εξασφάλιση των πτυχίων μας και της εργασιακής μας προοπτικής.
Η Ε.Α.Α.Κ. είναι ένα πετυχημένο πείραμα της ανεξάρτητης Αριστεράς. Έχει καταφέρει να συσπειρώσει δυνάμεις και αγωνιστές της ανεξάρτητης Αριστεράς που καμία άλλη φοιτητική παράταξη δεν κατάφερε ποτέ. Είναι πεδίο διαλόγου και ενωτικής δράσης για πολλές διαφορετικές απόψεις και συλλογικότητες. Τα σχήματα των ΕΑΑΚ σε κάθε σχολή διατηρώντας την αυτοτέλειά τους, έρχονται σε αντιπαράθεση με τη μαζοποίηση και τη λογική της τυφλής υπακοής στην κοινή γραμμή που ορίζει το κόμμα (παράταξη – ιμάντας μεταβίβασης κομματικής γραμμής), η οποία εμφανίζεται στις παραδοσιακές παρατάξεις που παρεμβαίνουν στα πανεπιστήμια, είτε τις κυβερνητικές (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ/ΝΔ, ΠΑΣΠ/ΠΑΣΟΚ) είτε ακόμα και αυτές της παραδοσιακής αριστεράς (ΠΚΣ/ΚΚΕ, Αριστερή Ενοτητα).
Από την άλλη, το γεγονός ότι όλα τα σχήματα βρίσκονται μαζί και συζητούν, τους δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουν και να παίρνουν εμπειρίες μεταξύ τους, να αποφεύγουν τη λογική «ο καθένας για τη σχολή του και μόνο», αλλά και να αποφασίζουν για από κοινού πανελλαδικά ή και ανά πόλεις συντονισμένες ενέργειες.

Επιλέγουμε να είμαστε...
  • Ανεξάρτητοι από κράτος και κομματικούς μηχανισμούς. Ανεξάρτητοι από την κυρίαρχη πολιτική γιατί θέλουμε οι πράξεις και οι απόψεις μας να εκφράζουν τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας (του εργαζόμενου κόσμου και των νέων). Αλλά κυρίως επειδή πιστεύουμε ότι η διαμόρφωση της πολιτικής άποψης πρέπει να αφορά κατ’ αρχάς τον κόσμο που τον επηρεάζει.
  • Ριζοσπαστικοί γιατί θεωρούμε ότι υπάρχει η αναγκαιότητα μιας άλλης πολιτικής πρακτικής (ρήξεων με κατεστημένες ιδεολογίες, με βολέματα και με αδιαφορία).
  • Αριστεροί γιατί απέναντι στη λογική του ατομισμού απαντάμε - προβάλουμε τη συλλογικότητα και τη συλλογική δράση, γιατί βλέπουμε τη δυνατότητα μιας άλλης κοινωνικής ζωής που να στηρίζεται στην ισότητα και στην ελευθερία


Το σχήμα μας βρίσκεται κ πάλι στο πλευρό των αγωνιζόμενων φοιτητών και από κοινού αγωνιζόμαστε για την ανατροπή αυτής της αυταρχικής πολιτικής. Συμμετέχουμε στις συνελεύσεις, στις καταλήψεις, διαδηλώσεις και θα βρισκόμαστε στο δρόμο μέχρι να νικήσουμε!!Σε κάθε γωνιά του κόσμου η νεολαία εξεγείρεται. Από τη μακρινή Χιλή μεχρι τους αγωνες των Άγγλων φοιτητών απέναντι στα δίδακτρα, μια ολόκληρη γενιά αγωνίζεται για το μέλλον της. Πιάνοντας το νήμα από τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος στον τόπο μας τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια ας τολμήσουμε να συνεχίσουμε.
Δίπλα μας στέκουν όσοι αγωνίστηκαν το ʼ79 ενάντια στο ν.815 και κατάφεραν να τον οδηγήσουν στην απόσυρση. Όσοι το ʼ90-ʼ91 αγωνίστηκαν απέναντι στον Κοντογιαννόπουλο και τον οδήγησαν στην παραίτηση από τη θέση του Υπουργού Παιδείας. Όσοι το ʼ98 εξασφάλισαν την αποτυχία της μεταρρύθμισης Αρσένη. Αλλά και όλοι εμείς, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουμε αγωνιστεί ενάντια στο νόμο Γιαννάκου και έχουμε ανατρέψει την αναθεώρηση του άρθρου 16, χρωστάμε στους εαυτούς μας να υπερασπιστούμε το δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Αν κάποιες προηγούμενες γενιές δώσανε τη μάχη για ανεξαρτησία και ελευθερία εβδομήντα χρόνια πριν, αν κάποια γενιά αγωνίστηκε και έδωσε τη ζωή της για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, και πάλεψε για δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις, ήρθε η ώρα για τη δική μας γενιά να γράψει τη δική της ιστορία.

ΟΥΤΕ ΣΙΩΠΗΣ...ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΓΗΣ...ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!!
Ανατρεπτικη Συλλογικότητα Αριστερών
                  Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου